nedjelja, 12. veljače 2017.

Predvezi 1



Kad nemreš u ribičiju, veži predveze.

Na vodi se često zna dogoditi da iz ovog ili onog razloga trebam složiti novi sistem sa predvezom i tada mi je najveća gnjavaža vezanje novog predveza. Zato treba iskoristiti ovaj prazni hod u zimi i početi se pripremati za sezonu.

Odlučio sam si pripremiti predvez koji još nisam koristio, a namijenjen je ribolovu sa plastičnim plutajućim kukuruzom ili sa malom pop-up boilom. Sastoji se od udice MAD Gripper veličine 8, PowerPro meke špage 0.28 mm te jedne male kuglice olova za balansiranje mamca.

Za početak krećem sa klasičnom omčom za dlaku, na koju stavljam dva zrna plastičnog kukuruza za mjeru. Duljinu dlake odredim tako da kukuruz bude udaljen 3-4 mm od „zavoja“ udice, kada se dlaka polegne uz nju. Ovo vezanje je varijacija na poznati KD Rig predvez (link), a počinje sa osam namotaja špage oko vrata udice. Zatim se dlaka izbaci van i nastavlja se namotavati još četiri puta ispod same dlake. Ovoliko namotaja koristim jer je sama udica prilično duga, tako da bi se za druge modele udica moglo koristiti manje namotaja, prema osobnom nahođenju. Po zavšetku namatanja, vraćamo špagu nazad kroz oko udice, da bi formirali klasični čvor bez čvora (knotless knot).



Sada još preostaje „balansiranje“ mamca, kako se udica ne bi odizala od dna, dok mamac slobodno „leluja“ u vodi. Da bi to postigao, dodajem malu kuglicu olova na samu dlaku, na oko 3 mm od udice.




Nakon sređivanja dlake, preostaje još samo napraviti omču na drugome kraju predveza.Omču vežem čvorom u obliku osmice, a duljina predveza je oko 20 cm.

Ovime je predvez završen.



Još nisam isprobao plastični kukuruz kao mamac, pa ga ove godine namjeravam iskoristiti u nekoliko kombinacija. Ovaj predvez je nešto kraći, pa ga prvenstveno mislim koristiti u kombinaciji sa PVA vrećicom i nekom miksom peleta i partikla. Također, mislim da će dobro funkcionirati kao obična postava na dno, na „tepihu“ mješanog partikla kao prihrane.

Samo još preostaje čim prije otići na vodu i isprobati.

Bistro!
Daniel

Nema komentara:

Objavi komentar